Πώς θα διατηρήσετε φρέσκια την επιδερμίδα σας κατά την εγκυμοσύνη;

Χρήσιμες συμβουλές, do’s και don’ts για λαμπερή, μαλακή και ξεκούραστη επιδερμίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί ίσως την πιο όμορφη αλλά παράλληλα και την πιο απαιτητική φάση στη ζωή μίας γυναίκας. Οι αλλαγές που υφίσταται το σώμα της προκειμένου να προσφέρει στην ίδια αλλά και το έμβρυο τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται, είναι εντυπωσιακές, με ορισμένες εξ αυτών να αφορούν μάλιστα την επιδερμίδα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επιδερμίδα της γυναίκας θυμίζει αυτή της έφηβης, καθώς συνηθίζει να εμφανίζει περισσότερη λιπαρότητα, έντονο σμήγμα, ερυθρότητα κατά τόπους και εμφανέστερη τριχοφυΐα. Η αυξημένη παραγωγή ορμονών έχει ως αποτέλεσμα το γυναικείο σώμα να απαιτεί ειδική περιποίηση κατά την κύηση, έτσι ώστε να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά τον τοκετό.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να φροντίσει η έγκυος, είναι η σωστή ενυδάτωση και λίπανση του προσώπου και του σώματός της, καθώς αποτελεί την καλύτερη πρόληψη για τις ραγάδες που δημιουργούνται ως επί το πλείστον στην κοιλιά (το επάνω μέρος) και τα πόδια. Ειδικά για το πρόσωπο, ο καθαρισμός του είναι μία διαδικασία που μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού με την απομάκρυνση του σμήγματος και τον καθαρισμό των πόρων, αυτό θα αποκτήσει μία φυσική και άκρως εντυπωσιακή λάμψη. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να προτιμηθεί μία ανάπλαση προσώπου, μία δερμοαπόξεση (βαθύς καθαρισμός), ακόμα και ένα φυσικό peeling.

Με την επιδερμίδα κατά την εγκυμοσύνη να είναι αρκετά ευαίσθητη, συστήνεται η χρήση αντηλιακού κατά τις ημέρες ηλιοφάνειας, ακόμα και μέσα στον χειμώνα –απαραίτητη προϋπόθεση αυτό να έχει φυσικά και όχι χημικά φίλτρα. Όσον αφορά στην τριχοφυΐα, η χρήση laser είναι μία διαδικασία που επιτρέπεται στην έγκυο καθώς είναι απόλυτα ασφαλής τόσο για την ίδια, όσο και για το έμβρυο. Η προσεκτική και ισορροπημένη διατροφή πάντως αποτελεί την καλύτερη πρόληψη κατά της ταλαιπωρημένης επιδερμίδας και το πρώτο μέτρο που θα πρέπει να λάβει κάθε έγκυος.

Εξυπακούεται βέβαια πως θα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον γυναικολόγο αλλά και τον δερματολόγο της, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους κάθε της πρόβλημα και να βρουν από κοινού μία αποδεκτή θεραπεία. Ο γυναικολόγος εξ άλλου είναι εκείνος που παρακολουθώντας την πορεία της εγκυμοσύνης, θα ανάψει το πράσινο φως για οποιαδήποτε θεραπεία ή αγωγή. Ο γενικός κανόνας λέει πως θα πρέπει να αποφεύγεται καθετί χημικό (υαλουρονικό οξύ, peeling, botox, λευκαντικές κρέμες κλπ), καλλυντικά και σκευάσματα που ερεθίζουν την επιδερμίδα αλλά και βιταμίνη Α –η συστηματική της λήψη από το στόμα έχει δημιουργήσει στο παρελθόν σοβαρά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές που θα δείτε στο σώμα και την επιδερμίδα σας τους μήνες της εγκυμοσύνης δεν θα πρέπει να σας στεναχωρούν ή να σας αγχώνουν. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός σας «καλωσορίζει» το έμβρυο, μία κατάσταση προσωρινή που σε λίγους μήνες θα εξαφανιστεί, επαναφέροντας το σώμα σας στη φυσική του κατάσταση. Βοηθήστε στο στον βαθμό που μπορείτε και επιτρέπεται και απολαύστε το!

 

*Εάν σας άρεσε το άρθρο θα χαρούμε να ακούσουμε τις εμπειρίες και τις απόψεις σας και να το μοιραστείτε με αυτούς που θα τους φανεί χρήσιμο.