Εργαζόμενοι γονείς: μοιράζοντας τον χρόνο ανάμεσα στη δουλειά και το παιδί

Πώς ένας εργαζόμενος γονέας θα καταφέρει να είναι συνεπής στη δουλειά του, δίχως όμως να παραμελεί το παιδί του;

Ο ρόλος του εργαζόμενου γονέα είναι εκ φύσεως απαιτητικός. Το μοίρασμα του χρόνου ανάμεσα στο σπίτι και το γραφείο όταν μάλιστα οι προσδοκίες είναι υψηλές και στα δύο «μέτωπα» δεν είναι επ’ ουδενί εύκολη υπόθεση κι όμως αποτελεί μία κατάσταση που πλέον συναντάμε στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών.

Πολλοί γονείς προβληματίζονται σχετικά με τις ώρες που λείπουν από το σπίτι, πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι απουσιάζουν σχεδόν τη μισή μέρα –αν υπολογίσουμε ότι περνούν 8-9 ώρες στη δουλειά και άλλες 2-2,5 στον δρόμο. Όσες τύψεις κι αν αισθάνονται όμως γι’ αυτό, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούν να κάνουν: αν το «δίλημμα» είναι χρήματα για τα προς το ζην και λίγος χρόνος με το παιδί ή μηδέν έσοδα και άπλετος χρόνος με το παιδί, η επιλογή είναι μάλλον προφανής.

Θέλετε να προσφέρετε ό,τι καλύτερο στο παιδί σας, γι’ αυτό εφ’ όσον δεν υπάρχει άλλη επαρκής πηγή εσόδων, η αφοσίωσή σας στη δουλειά είναι απαραίτητη. Ακόμα κι αν αυτό σας αναγκάζει να βρίσκεστε λιγότερες ώρες μαζί του απ’ όσες θα θέλατε, είναι αναγκαίο –και σίγουρα, μεγαλώνοντας, θα το καταλάβει και θα το εκτιμήσει. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε, είναι τον ποιοτικό χρόνο που περνάτε μαζί.

Φροντίστε να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα και δραστηριότητες παρέα, αποφύγετε να στήνεστε μπροστά στην τηλεόραση (κόψτε την ενοχλητική συνήθεια των ειδήσεων και αφήστε τις σειρές για όταν πέσετε στο κρεβάτι) ή να ασχολείστε –κι εσείς και το παιδί- με το κινητό ή το tablet. Ρωτήστε το πώς ήταν η μέρα του, ενδιαφερθείτε για τα όσα έμαθε, για τις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά, ζητήστε του να σας περιγράψει κάτι που του αρέσει και αφήστε το να σας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού –ακόμα κι αν δεν τις κάνει τόσο καλά όσο εσείς. Με τον τρόπο αυτό θα μάθει να είναι υπεύθυνο και να λειτουργεί αυτόνομα, γλιτώνοντάς σας παράλληλα χρόνο.

Μιλώντας για χρόνο, ελαττώστε ό,τι μπορεί να σας «τρώει» πολύτιμο χρόνο τα πρωινά, τα απογεύματα ή τα Σαββατοκύριακα: πληρώστε λογαριασμούς online, κάντε τις αγορές σας μέσω ίντερνετ και αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και αναμονές –είναι χρόνος που μπορείτε να τον περάσετε δημιουργικά με το παιδί σας, παίζοντας ένα επιτραπέζιο, κάνοντας χειροτεχνίες, μαγειρεύοντας ή οργανώνοντας μια βόλτα/εκδρομή. Προγραμματίστε σωστά τις εξωσχολικές του δραστηριότητες: όσο ευεργετικές κι αν είναι γι’ αυτό, δεν θέλετε να του δεσμεύουν τα απογεύματα ολόκληρης της εβδομάδας –αφήστε οπωσδήποτε δύο για να βρίσκεστε μαζί στο σπίτι.

Το Σαββατοκύριακο έχει τη δική του ομορφιά: ακόμα κι αν μέσα στη βδομάδα σας ο χρόνος σας στο σπίτι –και κατ’ επέκταση με το παιδί- είναι περιορισμένος, το Σάββατο και η Κυριακή θα πρέπει να είναι οι μέρες που αφιερώνεστε ψυχή τε και σώματι στην οικογένειά σας. Μείνετε συνεπείς σε αυτό και θα δείτε ότι το Σαββατοκύριακο θα εξελιχθεί σε μια μικρή «γιορτή», καθώς το παιδί θα περιμένει καρτερικά να περάσει η υπόλοιπη βδομάδα για να σας έχει «δικό του» εκείνο το διήμερο.

Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τόσο την αναζήτηση της τελειότητας, όσο και τις συγκρίσεις με άλλες οικογένειες. Ο ρόλος του γονέα απαιτεί διαρκώς σωστή κατανομή προσοχής και πόρων: ποτέ δεν θα αισθανθείτε ότι είστε δοσμένοι 100% κάπου (δουλειά, προσωπική ζωή, παιδί, χόμπι κλπ) όμως εν τέλει αυτή η εναλλαγή είναι που θα σας γεμίζει –φτάνει να αποδεχθείτε ότι παίρνοντας κάτι, χάνετε κάτι άλλο. Όσο για τις συγκρίσεις, δεν θα σας βοηθήσουν σε τίποτε, αφού όπως και κάθε άνθρωπος, έτσι και κάθε οικογένεια ζει και διαχειρίζεται κάθε κατάσταση διαφορετικά –αυτό που δουλεύει για τη μία, δεν είναι απαραίτητο ότι θα δουλέψει για την άλλη.

Να έχετε πάντα στον νου σας ότι ο ρόλος που έχετε επιλέξει είναι απαιτητικός μα και πανέμορφος συνάμα. Μη διστάζετε να συζητάτε με τον σύζυγο ή τον σύντροφό σας καθετί σας προβληματίζει και να μοιράζεστε τόσο τις οικογενειακές υποχρεώσεις, όσο και τον χρόνο που περνάτε με το παιδί. Η ισχύς εν τη ενώσει!

*Εάν σας άρεσε το άρθρο θα χαρούμε να ακούσουμε τις εμπειρίες και τις απόψεις σας και να το μοιραστείτε με αυτούς που θα τους φανεί χρήσιμο.