Παιδικό κρυολόγημα: Φυσικοί τρόποι για να το αντιμετωπίσετε.

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για ένα γονιό από το να βλέπει το παιδί του να βασανίζεται από το βήχα και το μπούκωμα που προκαλεί ένα κρυολόγημα. Βέβαια, είναι σχεδόν απίθανο το να αποφύγει κανείς τελείως τις παιδικές ιώσεις ή το παιδικό κρυολόγημα, ειδικά αν αυτό έρχεται σε επαφή με άλλα συνομήλικα παιδιά, στον παιδικό σταθμό, στο νήπιο ή στο σχολείο.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς για να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις.

  1. Το παιδί χρειάζεται ύπνο

Αν το παιδί δείχνει και είναι συνεχώς κουρασμένο τότε είναι πιθανό ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν λειτουργεί με μέγιστη αποτελεσματικότητα. Ένα βρέφος χρειάζεται ιδανικά 18 ώρες ύπνου, ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται από 12 έως 14 ώρες.

  1. Πλύνετε τα χέρια σας και τα χεράκια του παιδιού τακτικά.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε, αλλά η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ιώσεων μεταδίδεται μέσω της επαφής. Ένα καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να αποτρέψει τη διάδοση μικροβίων και ιώσεων, γι’ αυτό συμβουλέψτε το παιδί να πλένει καλά τα χέρια και στις δύο πλευρές για αρκετή ώρα. Μην ξεχνάτε ότι για τις περιπτώσεις εκτός σπιτιού τα ειδικά μαντηλάκια καθαρισμού μπορούν να κάνουν πολύ καλή δουλειά.

  1. Κρατήστε το σπίτι σας καθαρό

Πέρα από την καθημερινή καθαριότητα, σε περίπτωση που κάποιος αρρωστήσει στο σπίτι (π.χ. από μία ίωση), ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποια έξτρα μέτρα προστασίας. Λάβετε υπόψη σας ότι οι ιοί έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν έως και δύο ώρες πάνω σε επιφάνειες με τις οποίες ήρθε σε επαφή ένας ασθενής. Αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια και υγρά μπορούν να κάνουν πολύ καλή δουλειά, αλλά πριν απ’ όλα μάθετε στο παιδί ότι αν χρειαστεί να βήξει ή να φτερνιστεί καλό θα είναι να χρησιμοποιήσει σαν κάλυμμα ένα απλό χαρτομάντηλο. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τους ενήλικες.

  1. Για το βήχα και τον πονόλαιμο

Αν και είναι πολύ διαδεδομένα, τα σιρόπια για το βήχα πολλές φορές δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση, ειδικός για τη διάγνωση και για τη θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας είναι ο παιδίατρός σας, αλλά υπάρχουν κάποιες… σπιτικές συνταγές που βοηθούν.

Το μέλι είναι μια πολύ κακή λύση τόσο για το βήχα όσο και για τον πονόλαιμο, για παιδιά μεγαλύτερα του ενός έτους. Δεν ενδείκνυται όμως για βρέφη, καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνο. Τέλος, μία ζεστή σούπα προσφέρει πάντα μια αίσθηση ανακούφισης αλλά μπορεί να έχει σύμφωνα με μελέτες και αντιφλεγμονώδη δράση.

  1. Κατανάλωση υγρών

Τα ζεστά ή και τα κρύα υγρά μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των παραγόντων που προκαλούν το βήχα, δίνοντας έτσι μια αίσθηση ανακούφισης στο παιδικό κρυολόγημα. Ένας χυμός ή ένα ντεκαφεϊνέ τσάι με μέλι μπορεί να μαλακώσει το λαιμό του παιδιού και ταυτόχρονα να παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα υγρά.

  1. Χρήση υγραντήρα

Ένας υγραντήρας μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην περίπτωση κρυολογήματος και μπουκώματος. Φυσικά, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. Εναλλακτικά, πάντως, μπορείτε να κάνετε βάλετε το παιδί να κάτσει μέσα στο μπάνιο με μπόλικό ατμό ή να του κάνετε ένα ζεστό μπανάκι για να δημιουργήσετε την ίδια αίσθηση.