Είναι καλή η χρήση της πιπίλας τελικά;

Πολλές φορές, όλοι οι γονείς έχουμε αναρωτηθεί αν τελικά η χρήση της πιπίλας ήταν ή είναι απαραίτητη για το μωρό μας. Μοναδική απάντηση δεν υπάρχει, μιας και στην πραγματικότητα, το αν θα δώσετε πιπίλα στο παιδί εξαρτάται μόνο… από εσάς.

Τα μωρά έχουν πολύ δυνατό ένστικτο όταν πρόκειται για… ρούφηγμα. Είναι εξάλλου λογικό. Κάποια μωρά αρχίζουν να πιπιλάνε το δαχτυλάκι τους όταν ακόμη βρίσκονται στην κοιλιά της μαμάς.

Φυσικά, υπάρχουν πάντα κάποιοι παράγοντες που μπορείτε να λάβετε υπόψη και να ζυγίσετε προτού καταλήξετε στην απόφασή σας για χρήση της πιπίλας ή όχι. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε κάποιους από αυτούς τους παράγοντες, θετικούς και αρνητικούς.

Τα θετικά…

χρήση της πιπίλαςΕίναι βέβαιο ότι η πιπίλα ηρεμεί το μωρό. Κάποια μωρά χρειάζονται απλώς μια αγκαλιά και λίγο… κούνημα. Άλλα πάλι είναι πιο απαιτητικά και η πιπίλα μοιάζει απολύτως απαραίτητη για να έχουν ηρεμία. Ναι, κάποια μωρά είναι χαρούμενα όταν πιπιλάνε κάτι.

Εξάλλου, η πιπίλα μπορεί να είναι και ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο για να αποσπάσετε την προσοχή του μωρού σας όταν χρειαστεί. Στην περίπτωση ενός εμβολίου για παράδειγμα, η πιπίλα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή ώστε να αποφύγουμε πιθανή γκρίνια του μωρού.

Η χρήση της πιπίλας πριν τον ύπνο του παιδιού είναι επίσης πολύ διαδεδομένη. Αυτό, φυσικά δεν είναι τυχαίο, αφού το πιπίλισμα ηρεμεί το μωρό και το βάζει σε διαδικασία χαλάρωσης και ύπνου. Μην ανησυχείτε, η χρήση της πιπίλας δε φαίνεται να επηρεάζει καθόλου την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου του παιδιού. Ωστόσο, μπορεί να κρύβει κάποιο μικρό κίνδυνο που θα δούμε παρακάτω.

Τέλος, στα θετικά της χρήσης της πιπίλας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι μπορείτε να την… ξεφορτωθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Είπαμε, καλή η χρήση της αλλά θα πρέπει να αποφύγουμε με οποιοδήποτε τρόπο…

Και τα αρνητικά…

Ένα από τα οποία είναι ο κίνδυνος να «εθιστεί» το παιδί στη χρήση της πιπίλας. Αυτό μπορεί να έχει τελικά σαν αποτέλεσμα το να μην μπορεί να κοιμηθεί χωρίς αυτή. Ή ακόμη και να ξυπνάει με κλάματα κατά τη διάρκεια της νύχτας επειδή η πιπίλα του έφυγε από το στόμα.

Επίσης, γεγονός είναι ότι η βιαστική χρήση πιπίλας από πολύ νωρίς στη ζωή του μωρού μπορεί να δημιουργήσει ένα «μπέρδεμα» με το μητρικό θηλασμό. Ο μητρικός θηλασμός είναι μια τελείως διαφορετική διαδικασία από αυτή του απλού πιπιλίσματος και καλό θα είναι το μωρό σας να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Οι απόψεις διίστανται, αλλά καλό είναι να έχουμε το νου μας.

Τέλος, η συνεχής και μακρόχρονη χρήση της πιπίλας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την ανάπτυξη των δοντιών. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να ορίζουμε το πότε περίπου θα κάνουμε την προσπάθεια για διακοπή της χρήσης της.

Μην ξεχνάτε ότι η πιπίλα, ως αντικείμενο που όταν δεν είναι στο στόμα του μωρού περιφέρεται… ελεύθερη στο σπίτι, μπορεί να είναι εστία ιώσεων, άρα η περιορισμένη χρήση της και η τακτική αποστείρωσή της κρίνονται απαραίτητες.

Αν πάντως εσείς έχετε αποφασίσει να χρησιμοποιήσετε πιπίλα, τότε – όπως πάντα – το readyforbaby.gr είναι εδώ για σας