Πρώτες μέρες στο σχολείο. Πώς να τις κάνετε ευκολότερες για σας και το παιδί.

Οι πρώτες μέρες στο σχολείο δεν είναι πάντα οι πιο εύκολες, τόσο για το παιδί όσο και γαι τους γονείς. Όσο κι αν προετοιμάζεται κανείς ψυχολογικά, πολλές φορές υπάρχει ένα άγχος το οποίο μοιάζει δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Κι όμως, τα πράγματα μπορύν να γίνουν πολύ πιο ευχάριστα και πιο απλά, για το παιδί και για τους γονείς. Να μερικές ιδέες για ευκολότεροαποχωρισμό:

Προετοιμάστε το παιδί από πριν για τη νέα κατάσταση.

Αυτό μπορεί να σημαίνει το διάβασμα βιβλίων σχετικών με το σχολείο, ή την εφαρμογή κάποιων νέωνκανόνωνστο σπίτι σχετικά με την ώρα ξυπνήματος, το πρωινό πλύσιμο και ντύσιμό του, την οργάνωση της τσάντας κτλ. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί μπαίνει από νωρίς στη διαδικασία προετοιμασίας για το σχολείο.

Μιλήστε με το παιδί για το σχολείο και τις σκέψεις του γιαυτό.

Η επικοινωνία με το παιδί, ώστε αυτό να μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματά του είναι έτσι κι αλλιώς κάτι που βοηθάει σε όλες τις περιπτώσεις. Γιατί να μη βοηθήσει και στη συγκεκριμένη;

Πηγαίνετε μαζί για τα σχολικά του ψώνια

Όπως αρέσει σε όλους μας να ψωνίζουμε, έτσι (και κάτι παραπάνω) αρέσει και στα παιδιά. Πηγαίνετε μαζί στο κατάστημα σχολικών ειδών (ή επισκεφτείτε το αγαπημένο σας ηλεκτρονικό κατάστημα) και διαλέξτε τα σχολικά που του αρέσουν. Το πιθανότερο είναι ότι κάποια από αυτά θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης με τους νέους φίλους του και θα γεμίζουν το παιδί χαρά.

Συνοδέψτε το παιδί στο σχολείο και αν μπορείτε μιλήστε με τη δασκάλα ή το δάσκαλό του.

Κάποιες φορές το άγχος αποχωρισμού είναι μεγαλύτερο (και από τις δύο πλευρές). Και καμιά φορά τα κλάμματα είναι μέσα στο παιχνίδι. Μιλήστε με τη δασκάλα ή το δάσκαλο του παιδιού και δείξτε του ότι τους έχετε εμπιστοσύνη. Το παιδί θα αισθανθεί ότι βρίσκεται σε καλά χέρια. Φυσικά, φροντίστε να είστε απολύτως συνεπείς στην ώρα που πρέπει να παραλάβετε το παιδί από το σχολείο. Αυτό δε χρειάζεται ιδιαίτερα σχόλια.

Φροντίστε να έχει μαζί του όλα τα απαραίτητα.

Φαγητό, νερό, τσάντα και άλλα σχολικά αξεσουάρ, τα οποία θα του είναι εύκολα στη χρήση. Ένα αναψυκτικό που το παιδί δεν μπορεί να ανοίξει μόνο του δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Όλα θα πρέπει να του δίνουν έξτρα αυτοπεποίθηση και δύναμη για αυτά τα νέα συναρπαστικά βήματα στη ζωή του.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους!