Χρήσιμες πληροφορίες για το βρεφικό γάλα

Όπως έχουμε αναφέρει σε αρκετά άρθρα του blog μας, ο πλέον αρμόδιος και κατάλληλος για να μας προτείνει το πρώτο βρεφικό γάλα (μετά από αυτό της μαμάς) είναι ο παιδίατρός μας. Αυτό ωστόσο, δε σημαίνει ότι σαν γονείς δεν πρέπει να γνωρίζουμε κάποιες έξτρα πληροφορίες σχετικά με το βρεφικό γάλα. Ακόμη κι αν τελικά δεν έχουμε τον… τελευταίο λόγο στην επιλογή του, κάποια στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τον παιδίατρό μας να μας προτείνει το καλύτερο δυνατό.

Τα βρεφικά γάλατα παρασκευάζονται κυρίως από αγελαδινό γάλα, αλλά υπάρχουν και άλλου τύπου γάλατα. Ένα σχετικά διαδεδομένο (ειδικά στο εξωτερικό) βρεφικό γάλα παρασκευάζεται από τη γνωστή σόγια, και προορίζεται κυρίως για βρέφη που παρουσιάζουν κάποια αλλεργία στο «κανονικό» γάλα. Συνήθως η αλλεργία στο γάλα προέρχεται από την πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Σε τέτοιες περιπτώσεις το γάλα σόγιας δείχνει σαν μια καλή εναλλακτική λύση.

Μιλώντας για αλλεργίες, γνωστή είναι πλέον και η δυσανεξία στη λακτόζη. Και για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν γάλατα τα οποία δεν περιέχουν τη φυσική αυτή γλυκαντική ουσία.

Από κει και πέρα, πάντα με τη συμβουλή του γιατρού, υπάρχουν και κάποια ακόμη… κόλπα για να κάνετε το γάλα του πιο ελκυστικό.

  • Μη χρησιμοποιείται μικροκύματα για το ζέσταμα του νερού. Αν και γενικά είναι ασφαλής τρόπος (ακόμη κι αν τον αποφεύγουμε συνήθως), μπορεί να κάνει το νερό αρκετά καυτό (οπότε θα αναγκαστείτε να περιμένετε), αλλά συνήθως το νερό θερμαίνεται άνισα. Προτιμήστε να θερμάνετε το νερό του σε ένα μπολάκι με ζεστό νερό για λίγα λεπτά ή κάτω από το ζεστό νερό της βρύσης.
  • Μη χρησιμοποιείτε το παρασκευασμένο γάλα αφού παρέλθει μία ώρα. Είναι προτιμότερο να φτιάξετε το βρεφικό γάλα του και να το καταψύξετε για 24 ώρες, ώστε να το έχετε έτοιμο όταν χρειαστεί.
  • Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σχετικά με την ποσότητα και τη συχνότητα με την οποία πίνει το μωρό σας το βρεφικό του γάλα.
  • Τέλος, δώστε πάντα σημασία στα σημάδια που δίνει το μωρό: αν η πέψη του δεν είναι ομαλή, αν παρουσιάζει διάρροιες ή αποβάλλει το γάλα τακτικά, τότε ίσως είναι η ώρα να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας για αλλαγή του βρεφικού γάλακτος.